Zoeken
15 this or that-vragen aan… Bernice Berkleef
Bernice Berkleef is freelance journaliste en continu om haar heen op zoek naar dingen die haar intrigeren en inspireren. Haar thrillerdebuut Cody was favoriet bij boekhandelaren en kreeg lovende reacties. Bloedsteen is haar tweede thriller en won de Gouden Strop 2021.

15 this or that-vragen aan… Bernice Berkleef

Gepubliceerd op 3 juni, 2021 om 13:19, aangepast op 8 september, 2021 om 11:45

Je hebt met Bloedsteen de Gouden Strop gewonnen. Gefeliciteerd! Waarover gaat Bloedsteen?

Dankjewel, ik ben in de wolken met mijn winst. Het is altijd een jeugddroom van mij geweest om ooit de Gouden Strop te winnen. Ik vond het al een eer om in het rijtje van genomineerden te staan.

Bloedsteen gaat over een Nederlandse vrouw die door toedoen van een oud familiegeheim van haar vader betrokken raakt bij een juwelensmokkelzaak. Die zaak leidt haar naar het Indonesische eiland Java, waar het geheim van haar vader, die daar vroeger gevangenzat in een Jappenkamp, zijn oorsprong vindt. Er zijn echter meerdere mensen die er een belang bij hebben als dit geheim wordt uitgeplozen. Algauw staat Ella met haar rug tegen de muur en kan ze het eiland niet meer verlaten. Wat volgt is de strijd van een vrouw om terug naar huis te komen, tegen de achtergrond van een bruisend maar ook duister Jakarta. 

Waar haalde je je inspiratie voor Bloedsteen vandaan?

Ik heb altijd al iets gehad met Indonesië én met een zwaar onderbelicht deel van onze geschiedenis; het koloniale verleden en de jappenkampen. Die twee aspecten verwerken in een hedendaagse thriller, is een van de leukste projecten die ik heb mogen doen.

Wanneer kunnen we je volgende boek verwachten en waar gaat het over?

Mijn volgende boek gaat over een vinexwijk zoals je die in de Randstad veel ziet, getypeerd door doorzonwoningen, gezinnen en yuppen. Zo’n wijk waar je, als je erdoorheen wandelt, gemakkelijk de huiskamers in kan kijken en je afvraagt wat voor mensen er wonen; wat er mogelijk schuilgaat achter het über-burgerlijke, doorsnee plaatje. Op dat gegeven, dat je nooit weet wat er achter de voordeur speelt en welke spreekwoordelijke lijken er bij je buren in de kast liggen, heb ik deze nieuwe thriller gebaseerd. Ik hoop het manuscript eind dit jaar af te hebben.  

Nu hebben we nog vijftien duivelse dilemma’s voor je. Als je móét kiezen:

Team papier of team e-book?

Team papier, all the way.

Thriller of roman?

Thrillers zijn het leukst om te schrijven; makkelijker ook, omdat je aan de hand van een soort formule kunt werken. Om de zoveel bladzijden moet er iets schokkends gebeuren, anders is het geen thriller. Maar ik lees liever romans, juist omdat die niet gebonden zijn aan een spanningsboog en er meer ruimte is voor diepte en details.

Ezelsoren of boekenlegger?

Ezelsoren. Boekenleggers raak ik kwijt. Mijn boeken zien er nooit uit, ik lees alles letterlijk stuk.

Bibliotheek of boekhandel?

Ik leefde vroeger in de bibliotheek, had er mijn tent opgezet als het mocht. Ik kan ook uren door een boekhandel struinen, maar als ik moet kiezen, zeg ik toch de bibliotheek, simpelweg omdat het keuzeaanbod ruimer is dan in de boekhandel.

Boeken die je laten lachen of boeken die je aan het huilen maken?

Het eerste is het knapst, omdat niet iedere schrijver dat kan. Humor heb je, of je hebt het niet. Aan de andere kant is het geweldig als een boek mij zo emotioneel maakt dat ik moet huilen, ook omdat ik daar inspiratie van krijg. Mijn beste ideeën ontstaan vaak als ik een beetje melancholiek ben, het even niet zie zitten. Ik ga dus toch maar voor het huilen, haha.

Thuis of buitenshuis schrijven?

Thuis. Anders is er te veel ruis.

Schrijven in absolute stilte of met muziek aan?

In absolute stilte. Ik ben jaloers op schrijvers die in een tuinhuis of ander soort ‘writers cave’ hun werk kunnen doen.

Dineren met je favoriete auteur of met je favoriete personage? (En wie zou dat dan zijn?)

Het favoriete personage natuurlijk! En wie het dan zou zijn… dat is bijna een onmogelijke keuze. Ik heb ooit een Young Adult roman geschreven, met mythische goden als belangrijkste personages. Ik zou heel graag willen dineren met oorlogsgod Mars, zoals ik hem destijds heb vormgegeven. Dat was echt een boeiende persoonlijkheid, met heerlijke humor. En een geweldig lijf.

Interview of recensie?

Recensie. Als het een mooie recensie is, kan dat je dag maken. Van een mindere recensie (mits goed onderbouwd) kun je als schrijver veel leren. Dat neem ik dan weer mee in mijn schrijfproces bij het volgende boek.

Eén of meerdere boeken tegelijk schrijven?

Een tegelijk is toch het handigst, het is beter om je volledig op één project te focussen. Al hebben schrijvers héél vaak héle leuke ideeën, die ze dan het liefst meteen zouden  uitwerken. Daarom zou ik ook niet snel meer aan een serie beginnen. Je verbindt je aan een project, terwijl je na een tijdje misschien liever alweer iets anders wilt doen.

Introvert of extravert?

Zelf ben ik absoluut introvert, maar ik kan het meest genieten van extraverte types. Die brengen leven in de brouwerij en bij hen hoef ik zelf niet zoveel te praten, maar kan ik luisteren en observeren. Zolang ik me regelmatig kan terugtrekken en opladen, heb ik de meeste lol met extraverte mensen om mij heen.

Film of serie?

Serie, puur omdat je ook hier weer meer ruimte voor uitwerking en detail hebt. Het is dan ook niet voorbij, na op z’n meest twee uur; een goede serie betekent vele uren genieten.

Netflix&chill of een avondje uit?

Het eerste doe ik al elke dag, dus als ik nu mag kiezen, dan graag gezellig een avondje uit.

Stad of natuur?

Stad, omdat daar meer gebeurt, het bruist en het leeft. Ik kan genieten van mooie landschappen, maar ik moet er niet aan denken om ergens midden in de natuur te wonen, zonder alle vormen van vermaak die een stad biedt.

Drie zoenen of de elleboog?

Vóór COVID had ik de elleboog gekozen. Nu verlang ik terug naar die drie zoenen

Auteurs
Auteur: Bernice Berkleef

Bernice Berkleef is freelance journaliste en continu om haar heen op zoek naar dingen die haar intrigeren en inspireren. Haar thrillerdebuut Cody was favoriet bij boekhandelaren en kreeg lovende reacties. Bloedsteen was haar tweede thriller en won de Gouden Strop 2021.

Boeken
Bernice Berkleef - Bloedsteen
Bernice Berkleef

Nieuwe thriller van de favoriete thrillerauteur van Nederlandse boekhandelaren

The House of Books nieuwsbrief
Meer weten over de boeken, auteurs, het laatste nieuws en leuke winacties van The House of Books? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws