Zoeken
15 this or that-vragen aan… Hans Faber
Hans Faber was journalist voor onder meer de Volkskrant en Het Financieele Dagblad en auteur van De Rus. Zijn nieuwste thriller De minister kwam deze maand (juni 2020) uit.

15 this or that-vragen aan… Hans Faber

Gepubliceerd op 9 juni, 2021 om 09:29, aangepast op 8 september, 2021 om 09:15

Waarover gaat De minister?

De minister gaat over een clash tussen grote lobbyfirma die grote bedrijven vertegenwoordigt en nauwe banden heeft met iedereen die er Den Haag toe doet en de dierenrechtenactivisten van Meat is Murder. Een clash ook waarin de paden van onderzoeksjournalist Vince van Zandt kruisen met die van de ambitieuze politicus Jan de Reuver als Van Zandt onderzoek doet naar de dood van een jonge activiste.

Waar haalde je je inspiratie voor De minister vandaan?

Dat was een bericht op de website van de Amerikaanse ambassade in Den Haag in 2007. Een waarschuwing voor Amerikaanse toeristen om delen van Noord-Brabant te vermijden vanwege de Q-koorts. Terwijl ons eigen ministerie van VWS op datzelfde moment liet weten dat er geen gevaar was voor de volksgezondheid. Later stierven er 74 mensen aan de Q-koorts. Dat zette me aan het denken. Kon het zijn dat de belangen van de intensieve veeteeltsector zwaarder wogen dan mensenlevens? Wat speelde er achter de schermen? Met het drama rond de Q-koorts was het zaadje voor De minister geplant.

De minister is deel 2 in de Van Zandt-serie. Heb je al ideeën voor deel 3?

Zeker, sterker nog, mijn onderzoek naar het volgende deel is grotendeels af, het idee is op papier gezet en ik ben zelfs onlangs met schrijven begonnen.

Nu hebben we nog vijftien duivelse dillemma’s voor je. Als je móét kiezen:

Team papier of team e-book?

Zeker papier.

Thriller of roman?

Non-fictie.

Ezelsoren of boekenlegger?

Beide. Ik begin altijd keurig met boekenleggers maar na verloop van tijd worden het vanzelf ezelsoren.

Bibliotheek of boekhandel?

Als kind ging ik elke vrijdag met mijn vader naar de bibliotheek in Zutphen. Boeken kochten we nooit, we leenden bij de bieb. Tegenwoordig ben ik meer van de boekhandel.

Boeken die je laten lachen of boeken die je aan het huilen maken? 

Toevallig ben ik Ham on Rye aan het herlezen, een van mijn favoriete boeken van Charles Bukowski. Om te lachen én te huilen.

Thuis of buitenshuis schrijven?

In principe overal, zolang ik maar mijn scherm en toetsenbord kan aansluiten, mijn Spotify kan aanzetten en een afgesloten ruimte heb.

Schrijven in absolute stilte of met muziek aan? 

Absoluut met muziek. Ik heb de afgelopen jaren een aantal favorieten ontdekt, muzikanten met fijne schrijfmuziek: Philip Glass, David Sylvian, Nick Cave & Warren Ellis (de filmmuziek) en Brian Eno.

Dineren met je favoriete auteur of met je favoriete personage? (En wie zou dat dan zijn?)

Auteurs Stieg Larsson en Tom Wolfe zijn er niet meer, maar een etentje met Bob Woodward zou ik zeker waarderen.

Interview of recensie?

Interview, dan heb je nog enige grip op je eigen verhaal.

Eén of meerdere boeken tegelijk schrijven?

Eén is al moeilijk genoeg.

Introvert of extravert?

Kalm maar extravert.

Film of serie?

In series kunnen karakters en verhaallijnen zich mooier ontwikkelen, een wending nemen die je niet verwacht.

Netflix&chill of een avondje uit?

Op dit moment zeker een avond uit.

Stad of natuur?

Mijn vriendin woont in de buurt van Lausanne (Zwitserland), vlakbij bergen, sneeuw en water, zelf woon ik in Amsterdam. De combinatie biedt het beste van beide werelden.

Drie zoenen of de elleboog?

De elleboog went nooit.

Auteurs
Auteur: Hans Faber

Hans Faber was journalist voor onder meer de Volkskrant en Het Financieele Dagblad. Voor de Volkskrant schreef hij vaak over het schemergebied tussen onder- en bovenwereld en was hij twee keer genomineerd voor Het Gouden Pennetje, de prijs voor talentvolle journalisten. Hij is tegenwoordig copywriter en eigenaar van een communicatiebureau. Geïnspireerd door schrijvers als Stieg Larsson en Tom Wolfe schreef hij De Rus en De minister, en zijn meest recente thriller De zondaar.

Boeken
Hans Faber - De minister
Hans Faber

IJzersterk tweede deel in de Van Zandt serie

Hans Faber - De Rus
Hans Faber

Eerste deel van nieuwe thrillerserie: Baantjer meets Stieg Larsson.

The House of Books nieuwsbrief
Meer weten over de boeken, auteurs, het laatste nieuws en leuke winacties van The House of Books? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws