Zoeken
THB voorstelrondje - Tomás © "c"
We beginnen vanaf vandaag met een nieuwe rubriek: het THB voorstelrondje! Elke dinsdag zal er een voorstelrondje online komen waarin we onszelf voorstellen, dan weten jullie wie er allemaal achter de schermen aan de prachtige boeken werken. We trappen het voorstelrondje af met onze uitgever: Tomás Kruijer.

THB voorstelrondje - Tomás

Gepubliceerd op 18 januari, 2022 om 09:39, aangepast op 19 januari, 2022 om 16:59

"c"

Tomás Kruijer, uitgever

Wat heb je gestudeerd en wat heb je gedaan voordat je bij The House of Books ging werken? 
Ik heb Europese Studies gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en daarna de master Redacteur/Editor, een heel praktische opleiding die je klaarstoomt om het boekenvak te bestormen. De stage die bij de opleiding hoorde heb ik gevolgd bij (toen nog) uitgeverij Atlas. Daarna heb ik een aantal vervangingsklussen gedaan bij weer Atlas, maar ook bij Mouria en Athneaum. Ik heb altijd heel graag gelezen en ik ben de master gaan doen omdat ik van mijn passie mijn werk wilde maken. Na de opleiding en het ervaring opdoen bij die verschillende uitgeverijen wist ik dat ik de goede keuze had gemaakt en solliciteerde ik op de functie van redacteur bij Karakter Uitgevers. Karakter was (helaas) een kleine zelfstandige uitgeverij waar ik de kans kreeg om de theorie en mijn geringe werkervaring in praktijk te brengen. In de 5 jaar dat ik er heb gewerkt heb ik enorm veel geleerd, mijn eerste beurzen bezocht, voor het eerst auteurs begeleid en naar New York gereisd, mijn eerste bestseller aangekocht, mijn eerste flop. Kortom, een geweldige periode waarin ik de fijne kneepjes van het vak echt heb kunnen leren. 
 
Hoe ben je bij The House of Books terecht gekomen en wat is je functie binnen de uitgeverij?  
Na 5 jaar Karakter werd ik gevraagd om uitgever te worden bij The House of Books. Tot op de dag van vandaag, bijna 7 jaar later, heb ik geen seconde spijt gehad dat ik deze stap heb gezet. We hebben zo’n prachtig en veelzijdig fonds, met zoveel geweldige Nederlandse en buitenlandse auteurs dat ik de passie die ik toen ik bedacht dat ik dit wilde doen elke dag nog steeds voel. Als uitgever bepaal ik, samen met onze redacteurs, welke boeken we uitgeven en zorgen we ervoor dat die manuscripten na een aantal maanden de mooie boeken zijn die jullie moeten lezen. 
 
Wat doe je graag naast je werk?

Ik breng heel graag tijd door met mijn vriendin en onze twee dochters (spelend, bakkend, kokend of wandelend). Ik fiets minimaal een keer per week (het liefst vaker), op mijn gravelfiets of mijn mountainbike. Ik heb een aantal maanden geleden padel ontdekt, wat ik met collega’s doe. Luister veel naar muziek en bezoek (als dat kan) regelmatig concerten. Als ik al deze dingen niet doe, kijk ik series en films en vind het ook leuk om eropuit te trekken met mijn verrekijker. 
 
Wat is je favoriete THB-boek? 
Oef, lastig. Ik heb een zwak voor grootse en meeslepende verhalen als Als je het licht niet kunt zien en Wolkenstad van Anthony Doerr. Maar ik geniet ook enorm van goeie thrillers zoals De buitenstaander van Stephen King, De minister van Hans Faber of mijn meest recente ontdekking S.A. Cosby, wiens thriller Een laatste uitweg in april bij ons gaat verschijnen. 

Wat is, naast je favoriete THB-boek, je favoriete boek of all time
Nog moeilijker! Ik weet nog wel welk boek de leespassie heeft aangewakkerd bij mij, Het oneindige verhaal van Michael Ende. Een betoverend verhaal dat ik las in een prachtige uitgave met op de ene pagina rode letters en de andere blauwe. Daarna heb ik zoveel meer prachtige boeken gelezen. Liefde in tijden van cholera van Gabriel García Márquez, maar ook de thriller Ik ben Pelgrim van Terry Hayes vond ik fantastisch. Ik houd ervan om meegesleept te worden naar een boekenwereld die echt tot leven komt, sfeer, stijl en verhaal vallen perfect samen met elkaar. Als je overdag denkt: oeh, ik heb zin om vanavond weer verder te lezen weet je dat je iets goeds in handen hebt. 

Wat was het leukste project waar je aan hebt gewerkt bij THB en waarom?
Als ik er één moet kiezen dan is Bonuskind van Saskia Noort wel een van de meest speciale tot nu toe. Saskia Noort is zonder twijfel een van de grootste thrillerauteurs van Nederland. Het is ongekend knap hoe zij bijna 20 jaar na haar debuut en zeven thrillers later nog steeds het uiterste van zichzelf vraagt. Bonuskind is een thriller waarvan de haren je van overeind gaan staan, zo realistisch en zo dicht op de huid geschreven. Ik ben er enorm trots dat het zo’n succes geworden, dus kijk ook enorm uit naar haar volgende boek! 

 
This or that:  
 
Team papier of team e-book?
Inmiddels team e-book, vooral omdat het praktischer is. Boeken van favoriete auteurs koop ik wel in papieren vorm. 
 
Hardback of paperback?
Hardback

Ezelsoren of boekenlegger?
Boekenlegger 
 
Boeken die je laten lachen of boeken die je aan het huilen maken?
Boeken en humor vind ik meestal geen geslaagde combinatie, dus veel liever een boek dat me aan het huilen maakt.  
 
Eén of meerdere boeken tegelijk lezen?
Voor werk lees ik meestal verschillende manuscripten tegelijk, dus als het voor mijn plezier is één tegelijk. 
 
Thriller of roman?
Daar kan ik echt niet tussen kiezen. Als een boek goed is, is het goed en maakt het niet uit welk genre het is. 

Boeken
Hans Faber - De minister
Hans Faber

IJzersterk tweede deel in de Van Zandt serie

Anthony Doerr - Wolkenstad
Anthony Doerr

De langverwachte nieuwe roman van de auteur die miljoenen harten veroverde met Als je het licht niet kunt zien

The House of Books nieuwsbrief
Meer weten over de boeken, auteurs, het laatste nieuws en leuke winacties van The House of Books? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws