Zoeken
THB voorstelrondje - Lenneke © "J"
Deze week hebben we weer een nieuw voorstelrondje. Vandaag leren jullie Lenneke kennen, een van onze redactieleden!

THB voorstelrondje - Lenneke

Gepubliceerd op 1 februari, 2022 om 16:00, aangepast op 2 februari, 2022 om 11:02

 

"J"

Lenneke Cuijpers, acquirerend redacteur

Wat heb je gestudeerd en wat heb je gedaan voordat je bij The House of Books ging werken? 
Ik heb Nederlandse Taal & Cultuur gestudeerd in Utrecht, en voornamelijk vakken gevolgd in moderne letterkunde. Tijdens mijn bachelor liep ik stage op de redactie van Unieboek | Het Spectrum, waar ik veel leerde over het werken op een uitgeverij. Naast mijn studie had ik een bijbaantje bij de cultuurhistorische uitgeverij Matrijs. Daar mocht ik van alles doen: registers maken, persberichten schrijven, contact met boekhandelaren onderhouden, en later heb ik als ghostwriter ook meegeschreven aan een paar boeken. Ontzettend divers! Na mijn bachelor heb ik de master Literatuur en Cultuurkritiek gedaan en een halfjaar stagegelopen bij uitgeverij Lebowski (een ander imprint van Overamstel). Dat vond ik zo leuk en ik voelde me zo thuis bij Overamstel, dat ik tijdens het schrijven van mijn scriptie nog af en toe klussen voor Lebowski heb gedaan. Een week voordat ik klaar was met mijn master werd ik gebeld of ik bij wilde springen op de redactie van Hollands Diep, een ander imprint van Overamstel. Daar ben ik blijven hangen en zo ben ik langzaam opgeklommen tot redacteur. 
 
Hoe ben je bij The House of Books terecht gekomen en wat is je functie binnen de uitgeverij?  
Ik ben vorig jaar als acquirerend redacteur bij The House of Books begonnen, en richt me voornamelijk op de begeleiding van Nederlandse auteurs. Ik werkte daarvoor natuurlijk ook al bij Overamstel, maar had bij Hollands Diep steeds meer de behoefte om te werken met lichtere, commerciëlere titels. Dus toen THB haar Nederlands fonds wilde uitbreiden, kwam dat mooi samen. 
 
Wat doe je graag naast je werk?
In mijn vrije tijd spreek ik met vrienden af, ik ga graag (als het weer kan) naar concerten of festivals, ik kijk veel series en films, en sport zo nu en dan. Verder houd ik van lezen, meubels opknappen en reizen.
 
Wat is je favoriete THB-boek?  
Pff, moeilijk kiezen hoor! Mijn eerste boek bij THB was de psychologische thriller Vogeleiland van Marion Pauw, dat is zo beklemmend en knap geschreven! Ook heb ik me enorm vermaakt met de columnbundel Hoe nu verder? van Saskia Noort, ontzettend geestig en relevant. Daarnaast lees ik graag verhalen waarin hoofdpersonages iets overkomt waardoor ze ineens heel anders naar het leven kijken, of waardoor ze het roer compleet omgooien. Daar spreekt zoveel kracht en inspiratie uit! Volgend jaar verschijnt de vertaling van Things We Learned From Falling van Claire Nelson, daar kijk ik enorm naar uit. Maar ik vond Stranddagboek van Emily Henry ook heel vermakelijk en origineel.
 
Wat is, naast je favoriete THB-boek, je favoriete boek of all time? 
All time is altijd een lastige! Wanneer ik een boek me lang bijblijft, komt dat vaak door het moment waarop ik het lees. Zo vond ik onlangs Verwachting van Anna Hope echt heel erg goed en ontroerend, omdat ik de levensfase waarin de hoofdpersonages zich bevinden wel herkende. Maar ik heb heel lang Au Pair van Hermans als mijn favoriete boek gezien. Ik las het boek enigszins gedwongen voor de lijst: mijn docent Nederlands vond dat ik minstens één mannelijke auteur op mijn leeslijst moest zetten, en met een bevlogen betoog haalde hij me over dat het dit boek moest zijn. Ik las het en vond het fenomenaal. 

Wat was het leukste project waar je aan hebt gewerkt bij THB en waarom?
Het meest bijzondere project was voor mij toch wel Vier wandelaars en een Siciliaan van Marion Pauw, Elle van Rijn, Roos Schlikker en Femmetje de Wind. Het is ontzettend leuk om van dichtbij te zien hoe een verhaal tot stand komt wanneer vier schrijvers samen een boek schrijven – hoe ze van elkaar leren, ideeën doorgeven en samen enthousiast worden. Daarnaast was het schrijfproces ook heel bijzonder: de auteurs zijn naar Sicilië afgereisd en hebben daar dezelfde tocht gewandeld als de personages in hun boek doen. Na het wandelen schreven ze dan een hoofdstuk. 
 
This or that:  
 
Team papier of team e-book?

Papier, een pagina omslaan draagt voor mij wel echt bij aan de leeservaring. Wel luister ik steeds vaker audioboeken, ideaal voor wandelrondjes of treinritjes.
 
Hardback of paperback?
Ik vind hardbacks prachtig (het oog wil ook wat). 

Ezelsoren of boekenlegger?
Meestal een boekenlegger, maar ze liggen thuis vaak op de kop open. 😉 
 
Boeken die je laten lachen of boeken die je aan het huilen maken?
Vertel me een mop die ontzettend slecht is en ik moet alsnog lachen; maar als het om boeken gaat, ga ik toch voor de tranentrekker. 
 
Eén of meerdere boeken tegelijk lezen?
Ik lees voor mijn werk vaak al meerdere boeken tegelijk, daarom houd ik het daarbuiten vaak bij eentje tegelijk.
 
Thriller of roman?
Roman.
 

The House of Books nieuwsbrief
Meer weten over de boeken, auteurs, het laatste nieuws en leuke winacties van The House of Books? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws