Zoeken
THB voorstelrondje - Lien © "M"
Deze week weer een nieuw voorstelrondje. Vandaag willen we jullie voorstellen aan een van onze redactieleden: Lien!

THB voorstelrondje - Lien

Gepubliceerd op 8 februari, 2022 om 15:30, aangepast op 26 oktober, 2022 om 13:43

"M"

Lien Alenus, redacteur.

Wat heb je gestudeerd en wat heb je gedaan voordat je bij The House of Books ging werken?

Ik heb een bachelor Taal- en letterkunde Nederlands-Engels gevolgd aan Universiteit Gent. In mijn derde jaar heb ik een semester in de UK gestudeerd, een onvergetelijke ervaring! Terug in Gent heb ik een master Vergelijkende moderne literatuur gedaan. Tijdens mijn master deed ik stage bij uitgeverij Horizon, het Vlaamse zusje van The House of Books binnen Overamstel Uitgevers. Verder heb ik nog een zomer bij Plantyn gewerkt, een educatieve uitgeverij in Antwerpen.

Hoe ben je bij The House of Books terecht gekomen en wat is je functie binnen de uitgeverij? 

Mijn liefde voor het Engels had me al over het kanaal naar Engeland gebracht, na mijn studies was het dan weer mijn passie voor het Nederlands die me op avontuur naar het buitenland stuurde. Het leek me erg leuk om bij een Amsterdamse uitgeverij te werken, en door mijn stage bij Horizon had ik een voetje tussen de deur bij Overamstel uitgevers. Ik zou oorspronkelijk zes maanden vrijwillig stagelopen bij The House of Books, maar na enkele maanden kreeg ik de vraag of ik wou blijven. Daar zei ik geen nee tegen natuurlijk! Nu ben ik als redacteur verantwoordelijk voor alle vertaalde boeken.

Wat doe je graag naast je werk?

Naast lezen hang ik graag aan de klimmuur, maar de enige plek waar mijn hoofd écht even tot rust komt is in het zwembad. Voor een gezelschapsspel ben ik ook altijd te vinden. Ik ga nergens heen zonder mijn muziek.

Wat is je favoriete THB-boek? 

Argh, keuzestress! De boekendief van Markus Zusak heeft wel al heel lang een bijzonder plekje in mijn hart. Ik las het boek jaren geleden als tiener op vakantie. Ik had een gigantische stapel leesvoer mee naar Zuid-Frankrijk, maar die had ik al snel weggewerkt, dus vroeg ik aan mijn ouders of ze nog een boek hadden dat ik kon lezen. Ze twijfelden of ik wel oud genoeg was, maar leenden me uiteindelijk toch hun bibliotheekexemplaar van De boekendief uit. Ik weet nog dat ik op een middag in een snikhete tent kroop om verder te lezen zodat niemand kon zien dat ik traantjes zat te laten.

Wat is, naast je favoriete THB-boek, je favoriete boek of all time?

Nog een moeilijkere vraag! Ik heb al zoveel mooie verhalen gelezen, dat het antwoord elke keer dat je het me zou vragen zou verschillen. Vandaag zeg ik: Een man die Ove heet van Fredrik Backman, een boek dat me zowel deed grinniken als een gek als deed huilen als een kind (serieus, mijn vriend begon zich zorgen te maken).

Wat was het leukste project waar je aan hebt gewerkt bij THB en waarom?

Het boek van vergeten woorden van Pip Williams was het eerste boek waarvan ik het uitgeefproces van het begin tot het einde meemaakte. Ik las het manuscript als stagiair, was superenthousiast en mocht er niet veel later als redacteur mee aan de slag. Andere boeken die ik zelf heb mogen acquireren zijn stiekem ook vaak mijn favoriete boeken om aan te werken. De verloren verteller, Het Wolvennest en Eigenlijk helemaal niet goed (verschijnt deze maand!) zijn er zo enkele van. Verder vond ik het als trouwe fan van Anthony Doerr ook heel leuk om aan zijn nieuwe roman Wolkenstad te werken.

 

 

This or that: 

Team papier of team e-book?

Papier. Ik lees eigenlijk enkel manuscripten voor werk op mijn e-reader.

 

Hardback of paperback?

Paperback.

 

Ezelsoren of boekenlegger?

Boekenlegger, of eender welk papiertje ik als eerste tegenkom.

 

Boeken die je laten lachen of boeken die je aan het huilen maken?

Ik lees beide graag, maar boeken die me doen huilen blijven me meestal beter bij.

 

Eén of meerdere boeken tegelijk lezen?

Meerdere tegelijk… Het soort boek dat ik wil lezen hangt af van mijn stemming. Na een lange werkdag lees ik bijvoorbeeld graag iets luchtigs en kan ik niet ten volle genieten van boeken waar ik mijn verstand bij moet houden.

 

Thriller of roman?

Roman.

The House of Books nieuwsbrief
Meer weten over de boeken, auteurs, het laatste nieuws en leuke winacties van The House of Books? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws