Zoeken
 15 this or that-vragen aan... Amy McCulloch
Internationale bestsellerauteur Amy McCulloch is naast schrijver ook enthousiast bergbeklimmer. In september 2019 werd ze de jongste Canadese vrouw die de Manaslu in Nepal beklom, met ruim 8000 hoogtemeters de zeven na hoogste berg ter wereld. Dit bracht haar op het idee voor de setting van Ademloos, haar eerste thriller. Ze beantwoordt hier 15 prangende this or that-vragen.

15 this or that-vragen aan... Amy McCulloch

Gepubliceerd op 22 februari, 2022 om 16:01, aangepast op 22 februari, 2022 om 16:03

Waar gaat Ademloos over?

Ademloos is een ijzingwekkende thriller die zich afspeelt tijdens een extreme bergbeklimexpeditie. Als de in het slop geraakte journalist Cecily Wong een interview scoort met legendarische bergbeklimmer Charles McVeigh, weet ze dat dit een enorme kans voor haar carrière is. Maar er is één probleem: voordat hij haar het interview laat afnemen, wil hij dat ze de 8000 meter hoge Manaslu beklimt als onderdeel van zijn team. Terwijl ze steeds hoger op de berg klimmen, worden een serie dodelijk incidenten afgedaan als ongelukken – maar Cecily twijfelt of het wel echt ongelukken zijn. Is dit gewoon het risico van de gevaarlijke sport of is de dodelijke zone de perfecte verstopplaats voor een seriemoordenaar?

Wat inspireerde je om Ademloos te schrijven?

In 2019 had ik het geluk de Manaslu zelf te beklimmen als onderdeel van het team van Nims Dai (ster van de Netflixdocumentaire 14 Peaks). Tijdens de expeditie realiseerde ik me hoe perfect de berg zou zijn als setting van een thriller – het altijd aanwezige gevaar van onze omgeving, de grote persoonlijkheden (en grote ego’s), het isolement… Ik wist dat ik dit moest schrijven.

Als groot fan van hiken en bergbeklimmen, wat is de engste situatie waarin je jezelf ooit hebt bevonden op een berg?

Het engste moment was voor mij toen ik op de weg naar beneden was vanaf de top. Ik was uitgeput van de 15 uur die ik al had gespendeerd op de berg. Ik struikelde over mijn klimsporen en gleed van de steile helling af naar beneden – ik had geen enkele controle. Als ik niet vast had gezeten aan een vallijn (gelukkig was ik ondanks de uitputting waakzaam), was ik niet in staat geweest om af te remmen. Toen realiseerde ik me pas echt hoe dicht ik ieder moment balanceerde tussen leven en dood. Eén uitglijer – van mijn voet of van mijn gedachten – zou dodelijk kunnen zijn.  

Nu hebben we 15 lastige This or That-vragen voor je. Als je echt moet kiezen:

Team papier of team e-book?

E-book! Hoewel ik graag fysieke exemplaren verzamel, moet ik zeggen dat ik op het moment echt verslaafd ben aan mijn Kindle. Het is de perfecte metgezel op reis (veel lichter dan een stapel boeken) en als ik het eerste boek van een serie uitlees kan ik gelijk de volgende downloaden! De droom!

Thriller of roman?

Thriller – hoe enger hoe beter!

Ezelsoren of boekenlegger?

Boekenlegger (maar over het algemeen een oud bonnetje of zo)

Bibliotheek of boekhandel?

Boekhandel – tenzij het de prachtige Cuypersbibliotheek in het Rijksmuseum is!

Boeken die je laten lachen of boeken die je aan het huilen maken?

Boeken die me aan het huilen maken blijven me langer bij.

Thuis of buitenshuis schrijven?

Door covid moest ik vanuit huis schrijven, dus nu geniet ik er extra van als ik naar mijn plaatselijke koffietentje en weg van mijn flat kan gaan!

Schrijven in absolute stilte of met muziek aan?

Ik luister tijdens het schrijven graag naar een goeie filmsoundtrack.

Dineren met je favoriete auteur of met je favoriete personage? (En wie zou dat zijn?)

Ik denk dat ik voor mijn favoriete personage moet gaan – Jamie Fraser van Outlander. Dat zou een leuk etentje zijn!

Interview of recensie?

Interview (ik heb moeite met recensies lezen!)

Eén of meerdere boeken tegelijk schrijven?

Eén tegelijk – hoewel er altijd wel een ander idee op de achtergrond aan het broeien is.

Introvert of extravert?

Meer introvert – ik hou van omgaan met mensen en socializen, maar ik heb daarna altijd tijd nodig om ervan te herstellen met een goed boek.

Films of serie?

Ik binge heel graag een goeie serie.

Netflix & chill of een avondje uit?

Een avondje thuis na een lange dag buiten – een goeie tv-show, een lekkere takeaway, mijn man en mijn hond – perfect!

Stad of platteland?

Ik heb ervan genoten in de stad te leven, maar ik kan niet ontkennen dat ik op mijn gelukkigst ben buiten op het platteland.

 

Auteurs
Auteur: Amy McCulloch

Amy McCulloch groeide op in Canada, maar woont tegenwoordig in Londen. Ze is de auteur van acht kinder- en youngadultboeken, waaronder een aantal internationale bestsellers. Middernacht is na Ademloos haar tweede thriller voor volwassenen. Naast schrijven is bergbeklimmen haar grote passie. In september 2019 werd ze de jongste Canadese vrouw die de Manaslu in Nepal beklom, met ruim 8000 hoogtemeters de zeven na hoogste berg ter wereld.

The House of Books nieuwsbrief
Meer weten over de boeken, auteurs, het laatste nieuws en leuke winacties van The House of Books? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws