Zoeken
Boekje open: Hans Faber
Hans Faber was journalist voor onder meer de Volkskrant en schreef toen vaak over het schemergebied tussen onder- en bovenwereld. Die thematiek heeft hij doorgetrokken in zijn thrillerserie over Vince van Zandt, de bekende misdaadjournalist van De Stem. Met de eerste twee titels, De Rus en De minister, gooide hij hoge ogen bij thrillerfans en sleepte hij meerdere nominaties in de wacht. Momenteel schrijft hij aan boek 3, De zondaar, dat in juni verschijnt.

Boekje open: Hans Faber

Gepubliceerd op 1 maart, 2022 om 10:35

Het schrijfproces laat zich niet altijd plannen zoals ik wil: terwijl ik dit schrijf zit mijn half Oekraïense vriendin Yvonne (vader Ivan kwam uit de buurt van Lviv) aan de telefoon met familieleden die het land ontvluchtten of de wapens oppakken en tik ik noodgedwongen met één oog. Het andere is na een operatie tijdelijk buiten werking.

Maar dat went, heb ik gemerkt. In het afgelopen jaar nam mijn zicht steeds verder af, maar met één oog hield ik stug vol. Kwestie van het schema volgen en doorgaan. Elk boek begint bij mij met een periode van research, het opstellen van een uitgebreid schema en schrijven. Op het moment dat ik met schrijven begin weet ik dus in grote lijnen hoe het verhaal gaat verlopen.

Als het schema de eerste pijler onder mijn schrijfproces is, dan is discipline de tweede. Schrijven betekent om zes uur opstaan. Elk uur voor de lunch telt dubbel; daarna neemt de productiviteit af. Om een uur of vier heb ik tussen de 1.500 en 2.000 woorden getikt en moet ik sporten. Crossfit in Amsterdam, hardlopen door de wijngaarden in Lausanne. Daar woon ik zo’n twee weken per maand. 

Door de operatie is dat sporten de komende weken uitgesloten en mijn werkritme tijdelijk in de war geschopt. Bovendien hebben we straks wellicht Yvonne’s Oekraïense familieleden over de vloer. We zullen ze met open armen opvangen en in de vroege uren doorwerken. De arts vertelde dat mijn zicht over een maand weer terug moet zijn. Volgens mijn schema is mijn boek dan af.

Auteurs
Auteur: Hans Faber

Hans Faber was journalist voor onder meer de Volkskrant en Het Financieele Dagblad. Voor de Volkskrant schreef hij vaak over het schemergebied tussen onder- en bovenwereld en was hij twee keer genomineerd voor Het Gouden Pennetje, de prijs voor talentvolle journalisten. Hij is tegenwoordig copywriter en eigenaar van een communicatiebureau. Geïnspireerd door schrijvers als Stieg Larsson en Tom Wolfe schreef hij De Rus en De minister, en zijn meest recente thriller De zondaar.

Boeken
Hans Faber - De Rus
Hans Faber

Eerste deel van nieuwe thrillerserie: Baantjer meets Stieg Larsson.

Hans Faber - De minister
Hans Faber

IJzersterk tweede deel in de Van Zandt serie

The House of Books nieuwsbrief
Meer weten over de boeken, auteurs, het laatste nieuws en leuke winacties van The House of Books? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws