Zoeken
Fans van het eerste uur: 'Wolkenstad'
We hebben deze week weer een Fans van het eerste uur! We laten hierin enthousiaste lezers aan het woord. Deze week laten we Sarah aan het woord over Wolkenstad van Anthony Doerr.

Fans van het eerste uur: 'Wolkenstad'

Gepubliceerd op 8 april, 2022 om 15:45, aangepast op 8 april, 2022 om 15:57

Wat overtuigde je om Wolkenstad te lezen?

Ik kwam het al verschillende keren tegen, op social media, in de boekenwinkel,.. maar toen ze het er meerdere keren en uitgebreid over hadden in de podcast van de Bende van het Boek wíst ik dat dit verhaal me zou interesseren. Normaal gezien koop ik pas boeken als ik ze gelezen heb, me beroerden, en ik weet dat ik die nog vaak zal herlezen. Maar Wolkenstad was een uitzondering, die kon ik niet laten liggen. 

Als je met een personage een praatje kon maken, wie zou je dan kiezen en waarom?

Dan zou ik kiezen voor Omeir: de samenleving en tijd waarin hij leeft, zijn levensverhaal,... staan zó ver af van dat van mij. Misschien, of net daarom, had ik het bij ´t begin het moeilijkst om me in zijn verhaal in te leven, maar achteraf gezien intrigeerde het ook het meest. 

Heb je een favoriet hoofdstuk of een quote die je zal bijblijven?

Goh, dat is moeilijk zeggen na een boek van 634 pagina´s. Er waren zeker quotes bij die me raakten en die ik dacht te onthouden... maar eigenlijk blijft me vooral de kern bij van het verhaal. Hoe 5 levens in verschillende tijden, andere culturen,.. toch zo gelijkend kunnen zijn, en telkens toch weer hoop geven naar de toekomst toe. En vooral het moment in het boek waarop je beetje bij beetje beseft hoe mooi die verhaallijnen verbonden zijn... een ´wauw´gevoel. 

Aan wie zou je het boek aanraden?

Iedereen. Het lijkt misschien een uitdaging door de dikte en verschillende verhaallijnen, maar je bent er snel in mee, en de boodschap van dit hele verhaal, de kern: daar heeft iedereen deugd van, zeker in deze gekke, verwarrende en soms beangstigende tijden. Het blijft echt wel een ontspannend boek.

Wat is jouw grootste fantasie tijdens het dagdromen?

Vergeleken met enkele personages uit deze 'Wolkenstad', leven wij wél in een tijd, mentaliteitscultuur en maatschappij waar het mogelijk is om je eigen leven voorop te zetten en te proberen je eigen dromen waar te maken. In die vrijheid ben ik dankbaar in alles wat ik kan en mag ondernemen om tot die dromen, klein en groot, te komen. Of het nu gaat om gezinsgeluk, of een rol op het toneel, het uitbreiden van een ´bookstagram´ (schrijfsels.en.leesvoer) of verre reizen,... 

Auteurs
Auteur: Anthony Doerr

Anthony Doerr is de bestsellerauteur van Als je het licht niet kunt zien, waarmee hij de Pulitzerprijs won. Wereldwijd zijn er bijna 10 miljoen exemplaren van het boek verkocht en het wordt door de internationale pers als meesterwerk beschouwd. Wolkenstad is zijn nieuwste roman. Anthony Doerr woont met zijn vrouw en twee zoons in Boisse, Idaho.

Boeken
Anthony Doerr - Wolkenstad
Anthony Doerr

De langverwachte nieuwe roman van de auteur die miljoenen harten veroverde met Als je het licht niet kunt zien

The House of Books nieuwsbrief
Meer weten over de boeken, auteurs, het laatste nieuws en leuke winacties van The House of Books? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws