Zoeken
Fans van het eerste uur: 'Ademloos'
We hebben deze week weer een Fans van het eerste uur! We laten hierin enthousiaste lezers aan het woord. Deze week laten we Mariëlle aan het woord over Ademloos van Amy McCulloch. 

Fans van het eerste uur: 'Ademloos'

Gepubliceerd op 21 april, 2022 om 15:00, aangepast op 19 april, 2022 om 13:03

Wat overtuigde je om Ademloos te lezen?

De voorkant! Toen mijn oog, als fervent sneeuwliefhebber, op de voorkant van dit boek viel, dacht ik: ik moet dit boek lezen! De voorkant, met de berg, een titel als Ademloos en een ondertitel ‘het is ijskoud, je bent ver van de bewoonde wereld en er is een moordenaar op de berg..’ vraagt erom om gelezen te worden. Ik heb eerlijk gezegd de tekst op de achterkant van het boek niet eens gelezen en ben gewoon begonnen. Ik werd direct meegezogen in het verhaal.

Als je met een personage een praatje kon maken, wie zou je dan kiezen en waarom?

Galden, Phemba en Mingma, de sherpa’s in het verhaal: om meer te weten over hun leven, de cultuur en hun respect voor de natuur. En dan het liefst in hun land, om ook van de omgeving te kunnen genieten.

Heb je een favoriet hoofdstuk of een quote die je zal bijblijven?

'Toewijding telt' als quote en de toelichting hierop in het verhaal. Waarom toewijding van belang is als je gaat klimmen, en de passie die er achter zit. Het gaat over de focus die je moet hebben om je doel te behalen, en de benodigde aandacht voor de kleinste dingen (bijv. je regelmatig insmeren in de bergen om niet te verbranden). Het citaat komt meerdere keren voor in het boek. Een mooie quote en toelichting, die je ook in het dagelijkse normale leven kunt gebruiken, om je te focussen op het hier en nu.

Aan wie zou je het boek aanraden?

Aan bergliefhebbers en actiezoekers, gezien de details van het bergbeklimmen in het verhaal. Doordat Amy McCulloch zelf de berg beklommen heeft, zitten er erg veel details in het verhaal, wat door mij erg gewaardeerd werd.
Daarnaast aan liefhebbers van thrillers. Naast de spannende verhaallijn sluit elk hoofdstuk af met een cliffhanger: je wilt doorlezen.  

Lijkt het je zelf leuk om een berg te beklimmen? Waarom wel/niet?

Wandelen in de bergen, gaaf! Maar een 8000er beklimmen? Dat lijkt mij doodeng en onwijs zwaar, zowel mentaal als fysiek. Maar een hike naar een basecamp op 4000m staat nog wel op mijn bucketlist.

Auteurs
Auteur: Amy McCulloch

Amy McCulloch is opgegroeid in Canada, maar woont tegenwoordig in Londen. Ze is de auteur van een achttal kinder- en youngadultboeken, een aantal daarvan internationale bestsellers. Ademloos is haar eerste thriller voor volwassenen. Naast schrijven is bergbeklimmen haar grote passie. In september 2019 werd ze de jongste Canadese vrouw die de Manaslu in Nepal beklom, met ruim 8000 hoogtemeters de zeven na hoogste berg ter wereld.

The House of Books nieuwsbrief
Meer weten over de boeken, auteurs, het laatste nieuws en leuke winacties van The House of Books? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws