Zoeken
'Geluk zit in de kleine dingen': de kleine geluksmomentjes van onze collega's
1 december verschijnt Geluk zit in de kleine dingen van Hannah Jane Parkinson. Een van de ‘kleine gelukjes’ van werken bij een uitgeverij is dat we boeken al lang voordat ze uitkomen mogen lezen. Daarom vroegen we onze collega’s hun favoriete geluksmomentjes te beschrijven, losjes gebaseerd op een van Parkinsons hoofdstukken in Geluk zit in de kleine dingen.

'Geluk zit in de kleine dingen': de kleine geluksmomentjes van onze collega's

Gepubliceerd op 24 november, 2022 om 17:15, aangepast op 28 november, 2022 om 09:48

Lenneke (redacteur THB):

Onderlinge grapjes

Onderlinge grapjes, ik ben er dol op! Ik ben eens een avond met een collega doorgezakt, waarna we uiteindelijk met buikpijn van het lachen (‘ik kán niet meer’) naar huis gingen. En nu, als onze blikken bij het koffiezetapparaat kruisen, rollen de tranen weer over onze wangen. Sterker nog: nu ik het opschrijf, moet ik alweer lachen. Dat soort onderlinge grapjes kunnen mijn dag echt maken.
    Het kan bij mij met iets heel kleins beginnen en soms hoef je – zoals Parkinson ook zegt – elkaar niet eens te kennen. Laatst zat ik in de trein en telkens wanneer de conductrice de volgende halte aankondigde, hijgde ze alsof ze een sekslijn insprak. Ik wisselde een blik met de jongen tegenover me – een Italiaan, maakte ik later op uit het telefoongesprek dat hij met zijn moeder voerde (‘sí, mamma, tutto bene, mamma’) – en we moesten allebei enorm lachen. Elke daaropvolgende halte keken we elkaar weer aan en begonnen we al te lachen voordat de conductrice ook maar iets gezegd had. Vier uur later stapte ik met een grote glimlach op mijn gezicht de trein uit.

 

Lien (redacteur THB):

Tweedehandsboeken

Ik heb graag dat boeken er gelezen uitzien. Van mij mag er dan ook een hoekje omplooien wanneer ik mijn boek in een overvolle rugzak prop, of mag mijn kop thee een kring achterlaten op een bladzijde. Ik vind het prettig om op de rug van een boek alle lijntjes te zien, alsof het boek een tijdje met me mee heeft gelachen, gehuild en geleefd. Zo wordt mijn boekenplank niet alleen een verzameling van mooie verhalen geschreven door anderen, maar ook een verzameling van mijn eigen leesavonturen. Of zoals Parkinson het zo mooi zegt over tweedehandsboeken: je krijgt twee verhalen in één.

 

Tomás (uitgever THB)

Huisfeestjes

Je hebt verschillende soorten huisfeestjes. Etentjes waarvoor je eerst urenlang in de keuken staat om allerlei heerlijke dingen op tafel te toveren om vervolgens uitgebreid te tafelen onder het genot van een goed glas wijn en veel gepraat en gelach. Of (verjaardags)feestjes die beginnen in elke andere ruimte van de keuken, maar die steevast eindigen met groepjes rond de heilige koelkastgraal, al dan niet met jassen aan in de tuin of met een luidruchtige wachtrij voor het toilet. Maar de huisfeestjes waar ik het meest van houd zijn die met mijn vriendin en dochters (bijna 3 en 5) op vrijdagavond. Dan gaan na het eten de gordijnen dicht, de lichten uit en gaat de discolamp die in de woonkamer hangt aan. Wordt Sofi Tukker óf Dua Lipa lekker hard aangezet en dansen maar!! Het is niet helemaal duidelijk wie dat nou leuker vindt, onze dochters of wij als ouders. Het is in ieder geval heerlijk om het weekend mee te beginnen!! 

 

Anouk (redactie-assistente THB):

Schoon bedje

Toevallig heb ik dit geluk laatst even mogen proeven. Met de komst van de herfst kwamen ook alle mogelijke verkoudheidjes, griepjes en andere virussen mee van de kinderopvang van mijn dochtertje van één. Nu zal ik voor de delicate lezer niet al te veel in detail treden, maar er is toch echt niks, maar dan ook niks fijner dan na een heftige nachtelijke overgeefsessie van het betreffende dochtertje – ín jouw bed, óver jouw pyjama heen –een warme douche te nemen en met schone pyjamaatjes aan weer fijn in een mooi, fris opgemaakt bedje te duiken. Zelden zo lekker geslapen!

 

Ruth (PR):

Slappe lach

Ik wil elke dag minstens één keer de slappe lach. De slappe lach staat in mijn top 3 van dingen die me het meeste voldoening geven. De slappe lach krijg je niet met iedereen en is eigenlijk het leukst met mensen waarvan je het niet verwacht.

 

Wiep (Marketing):

De geur van hout

Zo herkenbaar, niks mooiers dan hout in alle vormen. De geur van een bos, houthakken, hout gestapeld tegen een schuurtje, fikkie steken, een zelfgemaakt meubel, schepen van hout en natuurlijk een houten hoofd! Hannah Jane weet de eureka-momenten uit het dagelijks leven op een treffende, grappige maar ook lieve manier te beschrijven.

 

Lisa (Verkoop Binnendienst):

In je eentje naar de bioscoop

Eindelijk een moment voor mezelf. Ik vind het heerlijk om door de stad naar de bioscoop te fietsen, een IJwitje of een cappuccino te bestellen, een mooie plek in de zaal uit te zoeken – ergens in het midden, maar niet direct naast andere bezoekers – en te verdrinken in de film op het doek. Om vervolgens thuis te zeggen dat mijn vriend ook mee had moeten gaan, want het was zo’n goede film.

 

Maartje (Verkoop Buitendienst):

Techno

Net als Parkinson kan ik heel erg blij worden van techno. Ik vind het nog steeds heerlijk om naar een feestje te gaan, maar kan ook genieten van het luisteren naar techno in de auto. Een beat die je lekker weg laat dwalen, totdat er geen ruimte meer is voor iets anders dan alleen de cadans van de muziek. Love it!

 

Emilie (Commercieel Manager België):

Vroege vogels

Ik ben altijd al een ochtendmens geweest. Als baby/peuter stond ik standaard tussen 5 en 6 uur ’s ochtends met een nokvolle pamper in mijn bed te springen om vol enthousiasme aan de dag te beginnen. Niets is zo heerlijk om vroeg aan de dag te beginnen om wat tijd voor jezelf te hebben. Rustig wakker worden met een koffietje, een voorsprong nemen in je mailbox terwijl al je contacten nog offline zijn of misschien zelfs al een deel van je huishouden op orde krijgen. Allemaal kleine gelukjes waar ik energie van krijg! (Al moet ik wel eerlijk bekennen dat ik wat minder verzot ben op mijn kinderen die ook vroege vogels zijn…)

 

Melanie (Accountmanager België):

Als het buiten regent

Het geluid van regen is voor mij echt jeugdsentiment. In een gezin met drie kinderen was het niet zo evident om op vakantie te gaan (pas alles maar eens in de auto, vind maar eens leuk logement waar je met zo’n kroost comfortabel terecht kan). Daarom had mijn papa de ideale oplossing: een mobilhome (camper) van 9.5 meter lang waar we grootse avonturen mee konden beleven. 6 jaar zijn we met deze camper op familievakantie gegaan. Van weekendjes naar de zee, tot rondtrekken op Corsica of lekker knus op skivakantie. Alle soorten vakantie zijn de revue gepasseerd. (Zuid-)Europa had voor ons geen geheimen.
   En zo dus ook de voorliefde voor het geluid van regen op het dak van de camper. Wanneer we ergens geïnstalleerd waren en het was slecht weer konden we natuurlijk niet super veel doen behalve gezelschapsspelletjes of lezen. In slaap vallen bij het geluid van de regen op het dak van de camper, liggend in het bovenste bed van het stapelbed, heerlijke herinnering.

 

Auteurs
Auteur: Hannah Jane Parkinson

Hannah Jane Parkinson is journalist en columnist. Ze schrijft over cultuur, politiek, voetbal en mentale gezondheid. Haar werk verschijnt onder andere in The Guardian en The Observer. Geluk zit in de kleine dingen is een bundeling van Parkinsons gelijknamige columns in The Guardian.

Boeken
Hannah Jane Parkinson - Geluk zit in de kleine dingen
Hannah Jane Parkinson

Rode lippenstift. Schoon beddengoed. Een dampende kop thee. Wachten op de regen. Het instellen van je out of office. Zoenen.

The House of Books nieuwsbrief
Meer weten over de boeken, auteurs, het laatste nieuws en leuke winacties van The House of Books? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws