Zoeken
Fans van het eerste uur: 'De troostbibliotheek'
We hebben deze week weer een Fans van het eerste uur! We laten hierin enthousiaste lezers aan het woord. Deze week vertelt Sabrina van Boekhandel Veenendaal in Amersfoort over haar leeservaring van De troostbibliotheek van Sara Nisha Adams.

Fans van het eerste uur: 'De troostbibliotheek'

Gepubliceerd op 23 februari, 2023 om 16:00, aangepast op 2 maart, 2023 om 11:04

Wat overtuigde je om De troostbibliotheek te lezen?
De eerste keer dat ik De troostbibliotheek gelezen heb, is meer dan een jaar geleden. Ik kwam in de boekhandel de Engelse uitgave tegen. Na het lezen van de achterkant, een boek over boeken, was ik meteen verkocht. Met een verrassende uitkomst: het werd mijn nieuwe lievelingsboek. Dus toen ik hoorde dat The House of Books de Nederlandse vertaling voor zijn rekening zou nemen werd ik direct benieuwd naar de vertaling. Daar was geen twijfel over mogelijk: die zou en moest ik ook lezen!

Als je met een personage een praatje kon maken, wie zou je dan kiezen en waarom?
Dat is makkelijk, ik zou gaan voor een praatje met Mukesh. Mukesh (begin 80) is weduwnaar, hij is dol op documentaires van David Attenborough en komt zijn huis amper uit. Maar dat veranderd als hij het bibliotheekboek The Time Traveler’s Wife vindt. Het is één van de laatste boeken die zijn vrouw Naina gelezen heeft. Wanneer hij besluit het boek terug te brengen naar de bibliotheek begint zijn avontuur. Hij ontdekt de kracht van boeken, haalt veel uit de personages en zet zich in voor het bestaan van de bibliotheek. Ik ben benieuwd welke boeken en personages Mukesh inmiddels allemaal heeft ontdekt en ontmoet. Misschien heeft hij zelfs wel wat leestips voor mij.

Heb je een favoriet hoofdstuk of een quote die je zal bijblijven?
Hoofdstuk 40! Het is vrij aan het einde van het verhaal, maar in dit hoofdstuk zit een specifiek moment wat mij zal bijblijven. Als ik er aan terugdenk, schieten de tranen weer in mijn ogen. Ik wil natuurlijk niet te veel verklappen, maar Mukesh staat in deze scene op een podium. Vanaf het podium ziet hij de verschillende personages uit de boeken die hij gelezen heeft. Te midden van al die personages staat zijn overleden vrouw Naina die vol trots naar hem glimlacht.

Aan wie zou je het boek aanraden?
Aan wie niet? Het is een boek dat geschikt is voor zowel jonge (YA) als oudere lezers. Een boek over (de kracht van) boeken, over vriendschappen met humor verteld. De personages, met name Mukesh en Naina, zullen je hart veroveren. Dit boek voelt echt als een warme deken. Kortom: een hartverwarmende roman met een lach en een traan.

Als jij een lijstje van drie boeken moest maken om aan anderen aan te raden, welke zouden daar dan opstaan?
Mogen het er echt maar drie zijn? Er zijn namelijk zo veel mooie boeken! De troostbibliotheek van Sira Nisha Adams komt daar natuurlijk sowieso op te staan, als mijn lievelingsboek mag die gewoon niet ontbreken. Ik vul de lijst aan met De middernachtbibliotheek van Matt Haig, een boek over het maken van keuzes en de gevolgen daarvan – een verhaal met een mooi boodschap, en Het eiland van de verdwenen bomen van Elif Shafak, een verhaal geschreven vanuit een zeer verrassend perspectief. Maar Piranesi van Susanna Clarke verdient eigenlijk ook een plekje op deze lijst. En zo zijn er nog veel meer boeken.

 

(@boekhandel.veenendaal)

Auteurs
Auteur: Sara Nisha Adams

Sara Nisha Adams is een auteur van Indiase en Britse afkomst. Wanneer ze niet aan het schrijven is, werkt ze als acquirerend redacteur bij Penguin Random House. Sara woont in Noord-Londen met haar partner en haar kat.

Boeken
Sara Nisha Adams - De troostbibliotheek
Sara Nisha Adams

Een hartverwarmende roman over hoe boeken een onwaarschijnlijke vriendschap creëren tussen twee heel verschillende mensen in een Londense buitenwijk.

The House of Books nieuwsbrief
Meer weten over de boeken, auteurs, het laatste nieuws en leuke winacties van The House of Books? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws