Zoeken
15 this or that-vragen aan... Sara Nisha Adams
Sara Nisha Adams is auteur van debuutroman De troostbibliotheek, die geïnspireerd is op haar grootvader, die haar liefde voor boeken deelde. Over De troostbibliotheek vertelt ze: 'Ik wilde een verhaal schrijven over de kracht van boeken en hoe deze ons zowel kunnen verbinden als inspireren.'

15 this or that-vragen aan... Sara Nisha Adams

Gepubliceerd op 24 februari, 2023 om 16:00, aangepast op 2 maart, 2023 om 16:01

Waar gaat De troostbibliotheek over?

De troostbibliotheek gaat over onwaarschijnlijke vriendschappen die worden gevormd in een kleine lokale bibliotheek, waar verschillende personages onwetend met elkaar verbonden zijn door middel van een leeslijstje, gevonden in een editie van To Kill A Mockingbird. Het verhaal volgt Mukesh, een oudere man die rouwt om het verlies van zijn vrouw, en hoe hij probeert een relatie op te bouwen met zijn kleindochter. Wanneer hij naar zijn lokale bibliotheek gaat, stuit hij op Aleisha, een terughoudende bibliotheekmedewerker die aanvankelijk geen aanbevelingen voor hem heeft. Aleisha heeft een moeilijk thuisleven en heeft moeite om haarzelf open te stellen naar haar vrienden. Tussen Mukesh en Aleisha ontstaat een band waarvan zij niet wisten die nodig te hebben.

 

Wat inspireerde je om De troostbibliotheek te schrijven?

Mijn eigen grootvader is de inspiratie voor de relatie tussen Priya en Mukesh: net zoals Priya verschuilde ik mij achter boeken wanneer ik mijn grootouders bezocht, die voornamelijk Gujarati spraken, een taal die ik zelf deels begreep, maar niet kon spreken. Echter, mijn dada ontdekte dat boeken de sleutel waren tot mijn wereld en hij vroeg altijd wat ik aan het lezen was. Net zoals Mukesh leert hoe boeken de sleutel zijn tot Priya’s wereld. Ik wilde een verhaal schrijven over de kracht van boeken en hoe deze ons zowel kunnen verbinden als inspireren. Daarnaast wilde ik de nadruk leggen op bibliotheken, waar mensen en gemeenschappen samenkomen. Voor zoveel mensen zijn dit essentiële plekken en dit boek is dus een liefdesbrief aan hen en de bibliotheekmedewerkers.

 

In hoeverre is het boek gebaseerd op eigen ervaringen?

Hoewel het boek fictie is, zijn de personages en emoties gebaseerd op mijn echte leven. Ik word constant geïnspireerd door mijn dierbaren en ik wilde een verhaal schrijven dat zij konden herkennen; het licht en donker van het leven, het liefdesverdriet en geluk wat zijdelings naast elkaar leeft. Elk hoofdpersonage draagt kleine stukjes uit verschillende delen van mijn leven mee. Aleisha is zoals ik was als een tiener, met haar zorgen, het gevoel alsof ze de wereld moet dragen op haar schouders en dat niemand haar begrijpt. Mukesh’s eenzaamheid en afzondering zijn herkenbare gevoelens voor mij. Alle vier mijn grootouders en hun kracht, kwetsbaarheid, vrijgevigheid en vriendelijkheid hebben dit verhaal geïnspireerd, en ik hoop dat dat zichtbaar is.

 

Welk boek koester jij het meest op jouw boekenplank?

The God of Small Things van Arundhati Roy. Dit boek heeft een speciaal plekje in mijn hart. Het is een prachtig, complex, prikkelend boek, geschreven met lyrische proza waardoor ik vastberaden een beter schrijver wilde worden. Ik heb het keer op keer gelezen.

 

Nu hebben we 15 lastige This or That-vragen voor je. Als je echt moet kiezen:

Een audiobook of een e-book?

Ik denk liever een audiobook! Ik luister graag naar audiobooks terwijl ik aan het breien ben of tijdens het afwassen, zo heb ik altijd een boek bij me.

Paperback of hardback?

Ik hou van beide, maar ik kies voor paperbacks, omdat ze handiger zijn.

 Thriller of roman?

Nogmaals, ik hou van beide, maar ik kan een goede thriller niet weerstaan!

Ezelsoren of boekenlegger?

Oeps, ik moet toegeven dat ik vaak ezelsoren vouw, zeker bij paperbacks. Een hardback verdient een boekenlegger!

Bibliotheek of boekenwinkel?

Dit is een onmogelijke keuze! Maar als ik moet kiezen: ik zal altijd van bibliotheken houden. Zo veel boeken! Gratis!

Boeken die je laten lachen of boeken die je aan het huilen maken?

Ik kan niet kiezen, het moet een boek zijn dat beide kan!

Thuis of buitenshuis schrijven?

Thuis schrijven doe ik graag, maar door af en toe schrijven in een café of bibliotheek kan ik mijn creativiteit weer laten opbloeien.

Schrijven in absolute stilte of met muziek aan?

Met muziek – als ik goed aan het schrijven ben, heb ik harde muziek nodig om mijn innerlijke criticus te bedwingen, dan schrijven de woorden zichzelf!

Dineren met je favoriete auteur of je favoriete personage? (En wie zou dat zijn?)

Moeilijke vraag. Ik zou graag mijn favoriete auteurs ontmoeten. Dat zou dan Arundhati Roy of Zadie Smith worden!

Interview of review?

Review. Ik voel mij altijd een beetje gegeneerd tijdens interviews en ik weet dan niet wat ik moet zeggen.

Één of meerdere boeken tegelijk schrijven?

Eén tegelijk. Ik ben erg slecht in multitasking.

Introvert of extravert?

Introvert.

Films of serie?

Series – ik hou van bingewatchen. Maar soms heb ik een goede, emotionele film nodig.

Avondje thuis of een avondje uit?

Liever een avondje thuis, maar ik probeer steeds vaker uit mijn comfortzone te kruipen en er meer op uit te gaan.

Stad of platteland?

Ik woon in de stad en verlang altijd naar het platteland.

Auteurs
Auteur: Sara Nisha Adams

Sara Nisha Adams is een auteur van Indiase en Britse afkomst. Wanneer ze niet aan het schrijven is, werkt ze als acquirerend redacteur bij Penguin Random House. Sara woont in Noord-Londen met haar partner en haar kat.

Boeken
Sara Nisha Adams - De troostbibliotheek
Sara Nisha Adams

Een hartverwarmende roman over hoe boeken een onwaarschijnlijke vriendschap creëren tussen twee heel verschillende mensen in een Londense buitenwijk.

The House of Books nieuwsbrief
Meer weten over de boeken, auteurs, het laatste nieuws en leuke winacties van The House of Books? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws