Zoeken
LeesChristie 2024 - Mei
Doe mee aan de Lees Christie Challenge 2024 met onze suggestie voor de maand mei! Dit jaar gaan we op ontdekkingsreis door het werk van Agatha Christie, verdeeld over verschillende decennia.

LeesChristie 2024 - Mei

Gepubliceerd op 6 mei, 2024 om 10:13

Dit jaar gaan we op ontdekkingsreis door het werk van Agatha Christie, verdeeld over verschillende decennia! Doe jij ook weer mee?⁠ 🕵️‍♀️⁠

De keuze voor mei: Het ABC Mysterie

Deze maand lezen we een fantastisch verhaal over Hercule Poirot uit Christies meest productieve schrijfperiode. Christie experimenteert in deze roman met een nieuwe literaire techniek: ze combineert een verhaal in de eerste persoon, verteld vanuit het perspectief van Kapitein Hastings, met een verhaal in de derde persoon dat de bewegingen van de heer Alexander Bonaparte Cust volgt. Charles Dickens was een van Christies favoriete auteurs en hij gebruikt dezelfde vertelstijl in Het grauwe huis. Het ABC Mysterie is een van de eerste voorbeelden van seriemoordenaars in misdaadfictie. Toen Christie het boek schreef bestond de term zelfs niet eens.

Waar gaat het boek over?

Door een drietal moorden in korte tijd is het hele land in paniek. De dader lijkt zich van A tot Z door het alfabet heen te werken. A is voor mevrouw Asher in Andover, B is voor Betty Barnard in Bexhill, C is voor Carmichael Clarke in Churston. Wie is het volgende slachtoffer en waar zal de moord plaatsvinden? Het zelfvertrouwen van de moordenaar kent geen grenzen, maar het opzettelijk achterlaten van aanwijzingen om detective Hercule Poirot te tarten zal zijn eerste en fatale fout blijken…

De jaren dertig

In het begin van de twintigste eeuw was er een opkomst van het gebruik van forensische en criminele psychologie in onderzoeken en rechtszalen. We kunnen zien dat Christie hier ook op ingaat in haar boeken uit de jaren dertig, vooral die over Hercule Poirot. Enkele van de meest opvallende voorbeelden zijn Het ABC MysteriePoirot speelt bridge en Moord in de Oriënt-Expres.

Na hun huwelijk brachten Agatha Christie en Max Mallowan veel tijd door in het Midden-Oosten tijdens archeologische expedities. Terwijl ze verschillende verhalen schreef, wilde Christie graag betrokken raken bij de opgravingen. Vaak was ze bezig met het schoonmaken van artefacten (waarbij ze soms haar gezichtscrème gebruikte) of het ontwikkelen en fotograferen van de ontdekte schatten. Als ze niet op reis waren of hun zomers in Devon doorbrachten, woonden Agatha en Max in Wallingford, waar ze in 1934 Winterbrook House kochten.

Alternatieve verhalen

Omdat het thema van dit jaar 'Door de decennia heen' is, kun je elk boek uit de jaren '30 lezen deze maand. Als je Het ABC Mysterie al hebt gelezen, hebben we hier nog enkele suggesties. 

Als je op zoek bent naar een ander verhaal met een hoog aantal doden, raden we je aan het op zichzelf staande verhaal En toen waren er nog maar te proberen, dat zich afspeelt op een afgelegen eiland. Of Moord is kinderspel, waar een gevaarlijke moordenaar op vrije voeten is in een schilderachtig dorpje. Ook kun je kiezen voor het psychologische mysterie Poirot speelt bridge of, als je geïnteresseerd bent in de inspiratie van Agatha Christie uit haar tijd bij archeologische opgravingen, wil je misschien Moord in Mesopotamië lezen. 

Auteurs
Auteur: Agatha Christie

Agatha Christie schreef 80 detectives, ruim 200 korte verhalen, 19 toneelstukken en 6 romans als Mary Westmacott. In Nederland zijn naar schatting bijna 20 miljoen boeken verkocht van Christie, en met ruim 3,2 miljard verkochte exemplaren wereldwijd is ze de bestverkopende auteur aller tijden.

Boeken
Agatha Christie - Het ABC Mysterie
Agatha Christie

Wie is het volgende slachtoffer en waar zal de moord plaatsvinden?

The House of Books nieuwsbrief
Meer weten over de boeken, auteurs, het laatste nieuws en leuke winacties van The House of Books? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws