Zoeken
LeesChristie 2024 - Juni
Doe mee aan de Lees Christie Challenge 2024 met onze suggestie voor de maand mei! Dit jaar gaan we op ontdekkingsreis door het werk van Agatha Christie, verdeeld over verschillende decennia.

LeesChristie 2024 - Juni

Gepubliceerd op 3 juni, 2024 om 16:02

Dit jaar gaan we op ontdekkingsreis door het werk van Agatha Christie, verdeeld over verschillende decennia! Doe jij ook weer mee?⁠ 🕵️‍♀️⁠

De keuze voor mei: En toen waren er nog maar

We komen aan het einde van onze verkenning van de jaren dertig, maar niet zonder een echte Christie-klassieker te hebben gelezen. Omdat het wordt beschouwd als haar meest succesvolle decennium, moeten we dat natuurlijk vieren met de best verkochte misdaadroman aller tijden, En toen waren er nog maar. Ondanks dat er geen van haar beroemde detectives in voorkomen, verdient dit verhaal het om hoog gewaardeerd te worden, en de kern van het verhaal is er een waar sindsdien keer op keer op teruggekomen wordt in boeken, televisieprogramma's en films. Christie zelf verklaarde dat de plot "zo moeilijk uit te voeren was, dat het idee me fascineerde".

Waar gaat het boek over?

In een afgelegen huis op een eiland zijn tien mensen uitgenodigd door een mysterieuze gastheer die zelf niet verschijnt. Ze zijn volkomen van de bewoonde wereld afgesloten en aangewezen op elkaars gezelschap. De avond begint aangenaam, maar gaandeweg blijkt dat de gasten worden achtervolgd door schaduwen uit het verleden. En dan wordt een van hen vermoord… En nog een. De angst slaat toe en het leven van de achterblijvers wordt een hel.

De jaren 30

In Christies romans tot nu toe hebben we vaak de invloed van andere grote schrijvers gezien, van Arthur Conan Doyle en G.K. Chesterton tot Charles Dickens. Maar En toen waren er nog maar was een volkomen innovatief idee dat sindsdien is geparodieerd en tot op de dag van vandaag veel auteurs inspireert. Christies werk werd echter nog steeds sterk beïnvloed door de wereld om haar heen en op het moment dat zij dit schreef was de doodstraf nog steeds populair in Groot-Brittannië; er was zelfs sprake van een stijging van de doodstraf tussen 1920 en 1940. Strafrecht en bestraffing zijn sleutelthema's in dit duistere Christie-verhaal.

Alternatieve verhalen

Omdat het thema van dit jaar 'Door de decennia heen' is, kun je elk boek uit de jaren '30 lezen deze maand. Als je En toen waren er nog maar al hebt gelezen, hebben we hier nog enkele suggesties. 

Zowel Moord in de Oriënt-Expres als Moord op de Nijl zijn uitstekende keuzes voor deze maand. Naast En toen waren er nog maar zijn dit enkele van Christies beroemdste mysteries, elk met complexe plots, afleidingsmanoeuvres en hoge spanning. Als je op zoek bent naar een ander verhaal met een zeer sfeervolle setting, raden we je aan Het mysterie van Sittaford te lezen. In een afgelegen huis midden in Dartmoor komen zes schimmige figuren bijeen voor een seance, maar ze ontvangen een boodschap die veel macaber is dan ze zich konden voorstellen. 

Auteurs
Auteur: Agatha Christie

Agatha Christie schreef 80 detectives, ruim 200 korte verhalen, 19 toneelstukken en 6 romans als Mary Westmacott. In Nederland zijn naar schatting bijna 20 miljoen boeken verkocht van Christie, en met ruim 3,2 miljard verkochte exemplaren wereldwijd is ze de bestverkopende auteur aller tijden.

Boeken
Agatha Christie - En toen waren er nog maar…
Agatha Christie

75 jaar geleden verscheen het meesterwerk van Agatha Christie waarmee ze wereldfaam zou verwerven: En toen waren er nog maar... Deze intrigerende klassieker werd de bestverkochte detective aller tijden.

The House of Books nieuwsbrief
Meer weten over de boeken, auteurs, het laatste nieuws en leuke winacties van The House of Books? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws