Zoeken
LeesChristie 2024 - Juli
Doe mee aan de Lees Christie Challenge 2024 met onze suggestie voor de maand juli! Dit jaar gaan we op ontdekkingsreis door het werk van Agatha Christie, verdeeld over verschillende decennia.

LeesChristie 2024 - Juli

Gepubliceerd op 1 juli, 2024 om 14:05, aangepast op 1 juli, 2024 om 14:09

Dit jaar gaan we op ontdekkingsreis door het werk van Agatha Christie, verdeeld over verschillende decennia! Doe jij ook weer mee?⁠ 🕵️‍♀️⁠

De keuze voor juli: De moordenaar waagt een gok

Hallo jaren 40! De komende drie maanden duiken we in de verhalen die Christie in de jaren veertig en vijftig schreef, te beginnen met De moordenaar waagt een gok, dat in 1948 verscheen. De opening van deze roman speelt zich af in de herfst van 1944, tijdens een luchtaanval in de Tweede Wereldoorlog met de aankondiging van de dood van een man tijdens de Blitz. Het resterende verhaal speelt zich af in het naoorlogse Groot-Brittannië en geeft de moeilijkheden weer die gepaard gaan met het navigeren door een nieuwe wereld. Met veel spanning, verdachte karakters en de geliefde Belgische detective is dit een van de minder bekende verhalen van Christie.

Waar gaat het boek over?

Gordon Cloade, in financieel opzicht de steunpilaar van zijn broers en zussen, sterft plotseling. Zijn testament is nog niet voltooid. Wanneer blijkt dat al zijn miljoenen naar de jonge weduwe Rosaleen gaan, ontstaat er een bijzonder gevaarlijke situatie, waarbij zelfs Hercule Poirot niet kan voorkomen dat er doden vallen.

De jaren 40

Het is niet verwonderlijk dat er in dit boek verwijzingen zijn naar verschillende gebeurtenissen en organisaties uit de Tweede Wereldoorlog. Wat misschien wel het meest interessant is, is hoe Christie haar personages gebruikt om verschillende reacties en manieren van aanpassing aan deze nieuwe manier van leven na zes jaar oorlog te onderzoeken. Sommige personages voelen zich gevangen in dit verontrustende nieuwe tijdperk en verlangen naar vrijheid en avontuur, terwijl anderen zich schuldig voelen omdat ze niet in staat zijn geweest om aan de frontlinie te vechten. Hoewel fictief, geeft dit verhaal inzicht in een verarmd, naoorlogs Groot-Brittannië.

Alternatieve verhalen

N of M? is een geweldige optie deze maand. Het is het derde verhaal in de Tommy en Tuppence-serie en speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Beresfords worden ingehuurd als spionnen om twee beruchte moordenaars op te sporen. Als alternatief kun je ook De moordenaar droeg blauw lezen, waarvan onlangs is aangekondigd dat het de volgende BBC-bewerking zal zijn. Van dit verhaal kun je rivaliteit in de liefde, een smerig verleden en natuurlijk moord verwachten.

Auteurs
Auteur: Agatha Christie

Agatha Christie schreef 80 detectives, ruim 200 korte verhalen, 19 toneelstukken en 6 romans als Mary Westmacott. In Nederland zijn naar schatting bijna 20 miljoen boeken verkocht van Christie, en met ruim 3,2 miljard verkochte exemplaren wereldwijd is ze de bestverkopende auteur aller tijden.

Boeken
Agatha Christie - De moordenaar waagt een gok
Agatha Christie

The House of Books nieuwsbrief
Meer weten over de boeken, auteurs, het laatste nieuws en leuke winacties van The House of Books? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws