Zoeken
15 this or that-vragen aan... Marc van Bree
Marc van Bree (1967) studeerde een blauwe maandag geschiedenis en was, na zijn vervangende dienstplicht en verschillende betrekkingen, twintig jaar casting director. Over zijn debuutroman Herman vertelt hij: 'Ik wilde graag schrijven over een underdog, dat vind ik een interessanter en geestiger personage dan een held'.

15 this or that-vragen aan... Marc van Bree

Gepubliceerd op 13 april, 2023 om 15:00, aangepast op 13 april, 2023 om 12:26

Waarover gaat Herman?

Herman gaat over een man van midden vijftig die onverwacht verlaten wordt door zijn vrouw, een vrouw bij wie hij zesentwintig jaar lang onder de plak zat. Hij moet alles leren; alsof zijn huwelijk een coma was, waaruit hij wakker wordt geschud. 

 

Waar haalde je je inspiratie voor Herman vandaan?

Het huwelijk van een goede vriend van me wankelde een aantal jaren geleden. En de verhouding was niet zoals bij Herman en Annelies, dat is uitvergroot, maar het ging wel die kant op. Ik wilde graag schrijven over een underdog, dat vind ik een interessanter en geestiger personage dan een held. Ik nam die vriend als uitgangspunt, maar het verhaal is zo anders geworden, hij zal zich er niet in herkennen. En met zijn huwelijk is het weer helemaal goed gekomen.

 

Je bent jarenlang castingdirector geweest, kijk je dan ook met die bril op naar je romanpersonages? En zo ja, wie zou je dan casten voor de hoofdrol van Herman

Nee, eigenlijk niet. Ik heb bij het schrijven niet aan acteurs gedacht, wel aan verschillende mensen die ik goed ken, van wie ik iets ‘leende’. Wie je zou casten voor Herman hangt af welke aspecten van Herman je wilt benadrukken. Er komt een theaterversie van Herman en ik ben heel gelukkig met de acteur die hem dan gaat spelen. Maar ik geloof niet dat ik zijn naam al mag noemen.

 

Nu hebben we nog vijftien duivelse dillemma’s voor je. Als je móét kiezen:

Team papier of team e-book?

Team papier, zonder twijfel. Ik wil een boek graag vasthouden en voelen. En als ik het gelezen heb wil ik de rug nog in de kast kunnen zien staan. 

Thriller of roman?

Allebei fijn, maar als ik moet kiezen: de roman. Al mijn lievelingsboeken zijn romans. 

Ezelsoren of boekenlegger?

Absoluut de boekenlegger, ik lees een boek alsof het opnieuw verkocht moet kunnen  worden; als ik het uit heb zie je bijna niet dat het gelezen is. Om die reden leen ik boeken ook niet uit. Een onsympathieke afwijking, ik weet het.

Bibliotheek of boekhandel?

De boekhandel, ik wil de eerste lezer van een exemplaar zijn.

Boeken die je laten lachen of boeken die je aan het huilen maken? 

Die twee zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden; pas als je iemand hebt laten lachen, kun je iemand ook ontroeren, denk ik. Huilen hoeft niet, maar een brok wegslikken vind ik fijn. Als ik daarvoor maar gelachen heb. 

Thuis of buitenshuis schrijven?

Dat weet ik niet, ik heb buitenshuis nog nooit geprobeerd. Bij gebrek aan ervaring kies ik voor thuis.

Schrijven in absolute stilte of met muziek aan? 

Altijd met muziek aan, heel zachtjes, bijna als ruis, op ‘shuffle’. 

Dineren met je favoriete auteur of met je favoriete personage? (En wie zou dat dan zijn?)

Dineren met een personage klinkt als dineren met een denkbeeldig vriendje, ik zou kiezen voor een echt mens. Maar als ik tegenover Ian McEwan aan tafel zou zitten zou ik verlamd zijn van bewondering, denk ik.

Interview of recensie?

Het is prettiger als het over je werk gaat dan over jezelf, vind ik. Een recensie gaat meestal alleen over het boek en niet over de schrijver erachter. 

Eén of meerdere boeken tegelijk schrijven?

Een tegelijk. Hooguit af en toe een idee opschrijven voor iets toekomstigs.

Introvert of extravert?

Als het gaat om waar ik van houd: extravert. Als het gaat om wat ik ben: ik vermoed introvert. 

Film of serie?

Er zijn bijna geen series die ik een tweede of derde keer bekijk, in tegenstelling tot films. Maar films wel het liefst in de bioscoop en waar ik nu woon heb ik die helaas niet in de buurt. 

Netflix&chill of een avondje uit?

Dan kies ik voor een avondje uit, ook omdat dat minder vaak voorkomt. En die avonden Netflix ben je de volgende dag alweer vergeten, terwijl je tijdens een avondje uit nog weleens herinneringen kunt maken.

Stad of natuur?

De afwisseling. Maar als ik moet kiezen, dan – ondanks het gebrek aan een cultureel leven – de natuur.

Drie zoenen of de elleboog?

Alles is beter dan de elleboog.

 

Wil je meer weten over de totstandkoming van deze debuutroman? Luister dan hier naar het interview met Lekker Lunchen met Daniel Dekker! 

Auteurs
Auteur: Marc van Bree

Marc van Bree (1967) studeerde een blauwe maandag geschiedenis en was, na zijn vervangende dienstplicht en verschillende betrekkingen, twintig jaar casting director. Herman is zijn romandebuut.

Boeken
Marc van Bree - Herman
Marc van Bree

Geestig en ontroerend relaas van een doodgewone man, wiens leven plotseling op z'n kop staat

The House of Books nieuwsbrief
Meer weten over de boeken, auteurs, het laatste nieuws en leuke winacties van The House of Books? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws