Zoeken
Leesclubvragen 'De vlucht naar huis' van Alan Hlad
Speciaal voor al onze lezers die graag De vlucht naar huis van Alan Hlad met hun leesclub zouden willen lezen, of die zelf gewoon tijdens of na het lezen wat dieper zouden willen nadenken over deze prachtige oorlogsroman, hebben we een aantal verdiepende vragen op een rijtje gezet. Hopelijk hebben jullie er wat aan!

Leesclubvragen 'De vlucht naar huis' van Alan Hlad

Gepubliceerd op 5 mei, 2022 om 12:57, aangepast op 5 mei, 2022 om 13:19

1. Wat wist u voor het lezen van De vlucht naar huis over het gebruik van duiven in de Tweede Wereldoorlog? Kunt u andere dieren opnoemen die in de oorlog werden gebruikt?

Hoe dacht men tijdens de Tweede Wereldoorlog over dierenrechten? Is uw kijk op duiven door het lezen van dit boek veranderd?

 

2. Waar is Susan bang voor tijdens de Blitz? Waarom gelooft ze dat haar duiven kunnen helpen Groot-Brittannië te redden? Wat bent u te weten gekomen over het Duitse bommenoffensief op Groot-Brittannië in 1940 en 1941?

 

3. Om welke redenen negeert Ollie de neutraliteit van de Verenigde Staten en probeert hij bij de Royal Air Force te gaan? Denkt u dat Ollie geprobeerd zou hebben om mee te vechten als zijn ouders niet bij een auto-ongeluk om het leven waren gekomen? In hoeverre beïnvloedt zijn ontmoeting met een air marshal van de Canadese luchtmacht, plus het feit dat hij op een treinstation beroofd wordt, zijn beslissing om zijn studie uit te stellen en naar Groot-Brittannië te gaan?

 

4. Beschrijf Susan. Wat voor vrouw is ze? Als Susan aanwezig is bij de vergadering over Operatie Columba in Londen, is ze de enige vrouw daar. Beschrijf Susans moed, in vergelijking met de andere leden van de National Pigeon Service, als ze een vooraanstaande officier op fouten van de missie wijst. Wat wordt er bedoeld met de woorden ‘sta je mannetje’? Beschrijf de relatie tussen Susan en haar grootvader, Bertie. Welke rol speelt Bertie bij het vormen van Susans normen en waarden?

 

5. Als ze de duiven klaarmaken voor de missie worden Susan en Ollie verliefd op elkaar. Wat brengt hen samen? Waardoor ontwikkelt hun relatie zich zo snel? Op welk moment denkt u dat Susan beseft dat ze van Ollie houdt? In welke opzichten is de oorlog, en dan vooral de nachtelijke bombardementen door de Luftwaffe, een katalysator voor hun liefde? Waar hopen Susan en Ollie op en waar dromen ze van?

 

6. Duchess is Susans trouwe, toegewijde huisdier. Welke eigenschappen maken Duchess uniek? Hoewel Duchess niet getraind is om twee kanten op te vliegen, brengt ze berichten over tussen Susan en Ollie. Hoe denkt u dat het komt dat ze in staat is de vluchten over het Kanaal te volbrengen?

 

7. Beschrijf kapitein Clyde Boar. Waarom heeft Boar een hekel aan Ollie? Heeft hij ook goede eigenschappen? Als Boar Duchess onderschept, die een bericht van Susan voor Ollie bij zich heeft, is hij woedend omdat hij er net achter is gekomen dat hij aan één oog blind is en nooit meer zal kunnen vliegen. Denkt u dat Boar anders gehandeld zou hebben als hij had geweten wat voor tragische gevolgen het misleiden van Ollie en Susan zou hebben?

 

8. Wat zijn de belangrijkste thema’s in De vlucht naar huis?

 

9. Waarom zijn veel lezers dol op historische romans, en dan vooral op romans die zich afspelen in de Tweede Wereldoorlog? Wat vindt u van de creatieve vrijheden die Hlad zich bij dit verhaal veroorloofd heeft?

 

10. Wat denkt u dat er na het eind van het boek gebeurt? Hoe denkt u dat de levens van Susan en Ollie verder zullen verlopen?

Auteurs
Auteur: Alan Hlad

Alan Hlad is een USA Today-bestsellerauteur en heeft twee romans op zijn naam staan. De vlucht naar huis is zijn debuutroman. Hij is lid van de Historical Novel Society en woont in Ohio met zijn vrouw en kinderen.

Boeken
Alan Hlad - De vlucht naar huis
Alan Hlad

Een ontroerend verhaal over postduiven die hoop brachten in duistere tijden.
Geïnspireerd op waargebeurde gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

The House of Books nieuwsbrief
Meer weten over de boeken, auteurs, het laatste nieuws en leuke winacties van The House of Books? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws