Zoeken
'Vlijmscherpe tranen' van S.A. Cosby is dinsdagavond bij de presentatie van de 44ste Detective- en Thrillergids uitgeroepen tot de VN-thriller van het jaar
Van de honderden nieuwe thrillers die het afgelopen jaar zijn verschenen kregen er acht vijf sterren. Daaruit koos de jury, bestaande uit Marijn van der Jagt, Samuel Peperkamp, Arno Ruitenbeek en Anne Versloot, de VN-Thriller van het Jaar.

'Vlijmscherpe tranen' van S.A. Cosby is dinsdagavond bij de presentatie van de 44ste Detective- en Thrillergids uitgeroepen tot de VN-thriller van het jaar

Gepubliceerd op 23 mei, 2023 om 12:05, aangepast op 24 mei, 2023 om 16:20

Uit het Juryrapport:

Vlijmscherpe tranen van S.A. Cosby volgt twee onorthodoxe actiehelden op hun opmerkelijke wraakmissie. Ike en Buddy Lee, allebei afgeleefd door alcoholmisbruik en een bestaan in de kleine criminaliteit, vinden elkaar als hun zonen, een homoseksueel interraciaal liefdeskoppel, vanwege hun geaardheid gruwelijk worden omgebracht. Deze vaders hebben hun zonen altijd afgewezen; de vechtkracht waarmee ze de moordenaars te lijf gaan komt voort uit spijt, zelfhaat en machteloos verdriet. Er schuilt ontroering in het ongemak waarmee deze machomannen zich in de gayscene begeven. ‘Heftig actiegeweld meets progressieve denkbeelden,’ aldus de jury. Een duizelingwekkend hoog verteltempo, fantastische dialogen en een sprankelende, spitsvondige schrijfstijl vol pareltjes van memorabele zinnen maken dit boek een heerlijke thriller. En niet onbelangrijk: dit is de enige nominatie die de juryleden voortdurend in de lach deed schieten. Een jurylid: ‘Als je zo veel humor tegenover al dat keiharde geweld zet, dan houdt dat elkaar in balans.’

Geestig, ontroerend en keelsnoerend spannend. De VN-Thriller van het Jaar is een bevrijdende omzetting van levenspijn.

Overige genomineerden dit jaar waren IJskoude leugens van Eva Björg Ægisdóttir, Augustus van J.D. Barker, November van Thomas Olde Heuvelt, Traumavan Charles den Tex, De partizaan van Patrick Worrall, Advocaat van de duivel van Steve Cavanagh en Alter Ego van Esther Verhoef.

Vorig jaar verscheen Een laatste uitweg van S.A. Cosby. Volgens NRC ‘een explosieve, rauwe, goed geschreven en betekenisvolle thriller’.

Auteurs
Auteur: S.A. Cosby

S. A. Cosby is een auteur uit Zuidoost-Virginia. Een laatste uitweg won onder meer de Los Angeles Times Book Prize, was een New York Times Notable Book en werd tot de beste boeken van het jaar verkozen door o.a. NPR, The Guardian en Library Journal. Ook Vlijmscherpe tranen is niet weg te denken uit de internationale bestsellerlijsten. Als Cosby niet schrijft, is hij een fervent hiker en schaakspeler.

Boeken
S.A. Cosby - Vlijmscherpe tranen
S.A. Cosby

Een provocerende wraakthriller en een pijnlijk kwetsbaar verhaal over verlossing

S.A. Cosby - Een laatste uitweg
S.A. Cosby

Hij is een echtgenoot, een vader, een monteur... en de beste vluchtautobestuurder ten oosten van de Mississippi

The House of Books nieuwsbrief
Meer weten over de boeken, auteurs, het laatste nieuws en leuke winacties van The House of Books? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws