Zoeken
Denis Avey - De man die naar Auschwitz wilde

De man die naar Auschwitz wilde

Denis Avey

Over

Denis Avey, een jonge Britse soldaat, vecht in de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika. Hij wordt krijgsgevangen genomen en komt in een werkkamp in Duitsland terecht. Daar werkt hij zij aan zij met joodse gevangenen uit het nabijgelegen Auschwitz III. Avey is geschokt door de verhalen van de Auschwitz-gevangenen en ziet elke dag dat er mensen niet meer terugkeren. Hij vat het gewaagde plan op om van plaats te wisselen met de Nederlander Hans. Hij trekt diens smerige gestreepte kampkleding aan en loopt tussen de andere gevangenen onder de poort met ARBEID MACHT FREI Auschwitz III binnen, zonder te weten wat hem te wachten staat.

BBC-journalist Rob Broomby ontdekte het uitzonderlijke verhaal van Denis Avey en bracht het in 2009 naar buiten. Denis Avey is in Engeland diverse malen voor zijn uitzonderlijke moed onderscheiden met de 'Heroes of the Holocaust'-medaille.

'Hij brak in, hij zag, hij vertelde, niemand luisterde. Hij zweeg 60 jaar.' NRC Handelsblad

'Een verbijsterend verhaal.' Algemeen Dagblad

'Even uitzonderlijk als aangrijpend.' Metro

Auteur: Denis Avey
Auteur

Denis Avey werd als Brits soldaat tijdens WO II door de Duitsers gevangen genomen en kwam terecht in een gevangenenkamp dat naast concentratiekamp Auschwitz gelegen was. Door van kleding te ruilen met een joodse gevangene, slaagde hij erin om kamp Auschwitz binnen te dringen om met eigen ogen te zien wat er daar voor verschrikkingen plaatsvonden.
Avey overleefde de oorlog, maar sprak daarna met niemand over zijn ervaringen, zelfs niet met zijn vrouw en dochter. Pas enkele jaren geleden begon hij over de herinneringen aan de hel die Auschwitz was te vertellen, toen hij door de BBC werd uitgenodigd in een programma over oorlogspensioenen. De journalisten waren verbijsterd toen ze zijn verhaal hoorden en besloten een documentaire aan hem te wijden. De makers wisten ook de naam van een andere joodse gevangene te achterhalen die hielp bij zijn Umtausch: Ernst Lobethal.

Toen Avey de vraag kreeg waarom hij zijn leven had geriskeerd door een concentratiekamp binnen te dringen, zei hij dat hij met eigen ogen wilde zien wat de joden daar voor onbeschrijflijks werd aangedaan. Maar het was een zo traumatische ervaring, dat het zestig jaar duurde voor hij zijn verhaal kon vertellen.
Rob Broomby is journalist bij de BBC en tekende het verhaal op van Denis Avey.

Edities & Details
Paperback: De man die naar Auschwitz wilde - Denis Avey
ISBN: 9789044353662
Uitgave: Paperback
Status: Beschikbaar
Datum: 08-08-2017
Prijs: € 21,99
Omvang: 318 pagina's

Bestel

Digitale download: De man die naar Auschwitz wilde - Denis Avey
ISBN: 9789044332292
Uitgave: Digitale download
Status: Beschikbaar
Datum: 28-04-2011
Prijs: € 3,99
Omvang: 346 pagina's

Bestel

NUR: 350 - Fictie overig NUR: 320 - Literaire non-fictie THEMA: Biografie en non-fictieproza THEMA: Europese geschiedenis THEMA: Vertaalde fictie THEMA: Fictie: algemeen en literair THEMA: Memoires THEMA: Tweede Wereldoorlog THEMA: De Holocaust THEMA: Europa THEMA: Wereldoorlog II (ca. 1939 - ca. 1945) BISAC: BIOGRAPHY & AUTOBIOGRAPHY / Personal Memoirs BISAC: FICTION / General BISAC: HISTORY / Holocaust BISAC: HISTORY / Military / World War II BISAC: HISTORY / Europe / General
Boeken
Pietro Bartolo - Tranen en troost
Pietro Bartolo
Nunu Kaller - Fuck beauty
Nunu Kaller
Jan Louch en Lisa Rogak - Twee katten in de bibliotheek
Jan Louch en Lisa Rogak
The House of Books nieuwsbrief
Meer weten over de boeken, auteurs, het laatste nieuws en leuke winacties van The House of Books? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws